Art. 338 din Codul fiscal stabilește că obiect al impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în RM (în continuare – Taxă) sunt autovehiculele înmatriculate permanent sau temporar în RM, iar subiecţi ai impunerii – persoanele fizice şi juridice posesoare de aceste autovehicule.
Nu constituie obiect al impunerii tractoarele şi remorcile folosite în activitatea agricolă, autovehiculele pentru transportul în comun pe fir electric și autovehiculele din dotarea forţei militare străine, în conformitate cu tratatele internaţionale la care RM este parte.
Perioada fiscală a Taxei este anul calendaristic. Pe parcursul anului de administrare, societatea este obligată să achite Taxa pentru perioada fiscală printr-o plată unică şi în volum deplin. În mod excepțional, pentru autovehiculele care, conform legislaţiei, sunt supuse testării tehnice obligatorii de două ori pe an, subiecţii impunerii achită taxa, în rate egale, la data când autovehiculele sunt supuse testării tehnice obligatorii.
Taxa se achită de către subiecţii impunerii:
- la data înmatriculării de stat a autovehiculului. Autoritatea competentă pentru efectuarea înmatriculării şi radierii autovehiculelor şi remorcilor este IP „Agenția Servicii Publice”. Înmatricularea, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi radierea autovehiculelor şi remorcilor se efectuează de către subdiviziunile teritoriale de examinare şi evidenţă a vehiculelor ale ASP la cererea proprietarilor de vehicule sau mandatarilor acestora (după atestarea faptului că vehiculul nu figurează la data efectuării înmatriculării ca anunțat în urmărire conform resurselor informaționale deținute de autorităţile competente din RM), conform Regulilor de înmatriculare a autovehiculelor și remorcilor, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 1047 din 08.11.1999 cu privire la reorganizarea Sistemului informaţional automatizat de căutare „Automobilul” în Registrul de stat al transporturilor şi introducerea testării a autovehiculelor şi remorcilor acestora (în continuare – HG nr. 1047/1999).
- la data înmatriculării de stat curente a autovehiculului, dacă până la această dată taxa nu a fost achitată. În cazul schimbării oricăror date înscrise în certificatul de înmatriculare, titularul acestuia este obligat să solicite autorităţii emitente eliberarea unui nou document de acest fel, conform prevederilor HG nr. 1047/1999.
- la data efectuării testării tehnice obligatorii anuale a autovehiculului, dacă până la această dată taxa nu a fost achitată. Testarea este obligatorie și se efectuează în scopul verificării vehiculelor în vederea corespunderii normelor şi standardelor naţionale de securitate a circulaţiei rutiere şi a protecţiei mediului, depistării vehiculelor şi agregatelor acestora aflate în căutare, respectării de către posesorii acestora a legislaţiei fiscale şi de asigurare, precum şi actualizării bazei informaţionale de date a Registrului de stat al transporturilor, conform prevederilor HG nr. 1047/1999.
De menționat că, atât înmatricularea, cât şi testarea tehnică obligatorie a autovehiculului nu se efectuează fără prezentarea documentului de plată ce confirmă achitarea taxei pentru anul curent. Concomitent, art. 341 din CF prevede că, taxa se achită de către subiectul impunerii, cu întocmirea documentului de plată, în care se indică obligatoriu numărul de identificare (codul VIN), tipul şi marca autovehiculului.
De exemplu:
Întreprinderea deține în proprietate automobil marcă AUDI, cu codul VIN 00000000000000. În ordinul de plată a taxei, la compartimentul destinația plății se indică „Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în RM pentru anul 2024, automobil AUDI, cod VIN 0000000000000”.
În caz de neindicare a tuturor indicatorilor obligatorii, staţiile de testare autorizate sunt în drept să nu efectueze inspecția tehnică periodică.
Concomitent, în conformitate cu prevederile art. 341 din CF, Taxa se calculează ţinându-se cont de caracteristicile tehnice ale autovehiculului specificate în certificatul de înmatriculare al acestuia şi se indică în documentul de plată.
Taxa se achită pentru autovehiculele care se află în posesia subiectului impunerii la data apariţiei obligaţiei de achitare a taxei.
Taxa nu se achită pentru:
– autovehiculele rebutate, precum şi pentru cele neexploatate provizoriu, scoase din circulaţie sau cele radiate din evidenţa organelor abilitate cu ţinerea evidenţei autovehiculelor;
– autovehiculele nefolosite de către persoanele fizice cetăţeni.
Dacă pentru aceste autovehicule Taxa a fost achitată până la data radierii din evidenţă/scoaterii din circulaţie, taxa achitată nu se restituie.
Taxa se achită indiferent de rezultatele testării tehnice obligatorie.
Dacă în urma testării autovehiculul a fost interzis în exploatare, taxa nu se restituie.
În cazul în care taxa a fost achitată şi autovehiculul nu a trecut testarea tehnică obligatorie din cauza necorespunderii lui normelor stabilite, la supunerea repetată a autovehiculului testării tehnice obligatorie în aceeaşi perioadă fiscală de gestiune, taxa nu se achită repetat.
Autor:
Maia Budeci
membru al Consiliului de administrare al CCF din Moldova,
membru fondator al CCF din Moldova